Bijzonnen

Bijzonnen

Home
Hoger


 
Bijzonnen worden ook wel parhelia of schijnzonnen genoemd.

Ontstaan:
Aan de zuidpool kunnen ijskristallen die dicht bij de grond worden gevormd bijzonnen veroorzaken.Bijzonnen verschijnen als twee heldere plekken aan beide kanten van de zon. Hierdoor ontstaat de illusie dat er 3 zonnen aan de hemel staan. Ze komen vaak in een combinatie met een 22-graden-halo voor en worden onder dezelfde omstandigheden geproduceerd.
Bijzonnen zijn het resultaat van zonlicht dat door een dunne laag ijskristallen gaat, die zich binnen een Cirruswolk bevinden of op lager niveaus vallen. Bijzonnen komen alleen voor als de hexagonale ijskristallen een horizontale oriëntatie hebben. Dat wil zeggen met de grote platte kanten (van het achthoekig ijskristal) naar beneden gekeerd. Er is dus een groot aantal willekeurige vallende ijskristallen nodig om bijzonnen in stand te houden.
Als ze goed ontwikkeld zijn, kunnen beide bijzonnen licht gekleurd zijn. Rood aan de binnenkant en blauw aan de buitenkant. Soms verschijnt er maar een bijzon of is de ene bijzon merkelijk helderder dan de andere. Ze zullen echter meestal als twee heldere of oplichtende plekken zonder een bepaalde kleur aan beide kanten van de zonBijzonnen kunnen ook ontstaan door lichtreflecties in een dunne laag ijskristallen binnen een Cirruswolk. verschijnen. Een ongewoon heldere maan kan hetzelfde effect teweegbrengen, maar deze zogenaamde bijmanen komen zeer zelden voor.
Bijzonnen kunnen soms in de loop van de dag samen met de zon aan hoogte winnen, hoewel dit niet verder kan gaan dan tot een hoek van 45° boven de horizon. Als de bijzonnen door een Cirruswolk worden teweeggebracht, kan dit duiden op de nadering van een frontaal systeem of op een zich ontwikkelend lagedrukgebied.

Betekenis voor het weer:

   * Bijzonnen die door Cirrusbewolking zijn ontstaan, kunnen wijzen op het naderen van slecht
      weer.

Naar het begin van deze pagina.