Inversies

Inversies

Home
Hoger


 
Maakt men een bergwandeling dan kan het meer dan eens gebeuren, vooral in de herfst, dat men het dal verlaat in een somber grijsgrauw wolkendek. Naarmate men hoger klimt en de wolken plotseling onder zich laat, ziet men wat hogerop een stralend mooie lucht. Wat is er aan de hand ? We hebben hier meestal te maken met een inversie. Normaal neemt de temperatuur in de dampkring met de hoogte af. Maar af en toe doet zich een situatie voor dat boven een koude luchtlaag die aan het aardoppervlak grenst, een warmere luchtlaag ligt. Op de grens tussen deze beide gaat de temperatuur met een sprong van 5° C tot 10° C omhoog. Dit verschijnsel, in zo'n laag waar de temperatuur omkeert, heet in de weerkunde inversie.

inversie1.jpg (8124 bytes)inversie2.jpg (9108 bytes)

Nebelmeer; een gesloten dek van mist. Oplossende mist en stratus boven een dal.

Hoogte: 500, 1500, 4000 meter.

Ontstaan: Door sterke uitstraling in de avond en nacht koelt de lucht vlak boven het aardoppervlak sterker af dan wat meer daarboven. We zien de temperatuur in de onderste 200 meter sterk toenemen met de hoogte. Dit is grondinversie.

Een koude luchtlaag, boven smeltende sneeuw of een koud wateroppervlak, dringt langs het aardoppervlak een warmere laag binnen.

Warmere lucht schuift over een stagnerende, koude luchtlaag heen.

Dalende luchtbewegingen in een hogedrukgebied veroorzaken verwarming van de lucht. De verwarming reikt echter niet tot het aardoppervlak, omdat de grondlaag door uitstraling koud blijft. In het laatste geval is er sprake van een subsidentie-inversie.

Betekenis voor het weer:

   * Inversies zijn vaak hardnekkig in het winterhalfjaar. Zij geven aanleiding tot somber weer met mist of laaghangende bewolking.

    * Inversies bij hogedrukgebieden in de bergen veroorzaken somber weer in de dalen maar zonnig weer boven 1500 meter.

    * Onder de inversielaag hopen zich vocht, stof, roet en andere vervuiling zich op. Dat bevordert een gelaagde bewolking onder de warmere top luchtlaag. De daarbij voorkomende bewolking is dan Stratus, Stratocumulus en Altocumulus vaak de AltocumulusUndulatusvorm.

Naar het begin van deze pagina.