Luchtspiegelingen

Luchtspiegelingen

Home
Hoger


 
Luchtspiegelingen zijn een zeer interessante weerfenomenen. De lucht speigelt je letterlijk een ander beeld voor... een beeld dat er in de werkelijkheid niet is.

Ontstaan:
Het lijkt erop dat er water in de woestijn staat. Eigenlijk is het de lucht die weerspiegeld wordt. Het duidelijk te zien rechtsboven waar het boompje staat.Luchtspiegelingen ontstaan wanneer licht wordt gebroken als het door luchtlagen met verschillende temperaturen en dichtheden beweegt. De lucht gedraagt zich als een lens, buigt het licht en geeft een vervormd, omgekeerd, of vergroot beeld in een andere positie.
Luchtspiegelingen zijn er in twee hoofdsoorten: naar beneden en naar boven. De luchtspiegeling naar beneden komt het meest voor. Normaal gesproken neemt de luchtdichtheid af met de hoogte, maar als het grondoppervlak sterk wordt verhit, kan de luchtdichtheid juist toenemen in de eerste 3 tot 6 meter. Onder deze omstandigheden zal licht dat naar beneden beweegt, worden afgebroken en naar boven bewegen, waardoor net boven de oppervlakte een schijnbeeld ontstaat. Omdat het beeld zich dichterbij de waarnemer vormt, zal het lijken of het zich onder het grondniveau bevindt. Dus als een waarnemer naar een boom aan de horizon kijkt, zal hij zowel het echte beeld zien als het trillende schijnbeeld daaronder. Een luchtspiegeling naar boven ontstaat daarentegen als de lucht bij het grondoppervlak kouder is (en een grotere dichtheid heeft) dan de lucht direct erboven. Licht dat naar boven beweegt zal door de warme luchtlaag weer naar beneden worden afgebogen. Dit gebeurt meestal boven koud water. Iemand die naar een schip kijkt, kan dus een omgekeerd beeld van het schip erboven zien.

Betekenis voor het weer:

    * Luchtspiegelingen doen zich meestal voor bij een heldere hemel en bij mooi zonnig weer.

Naar het begin van deze pagina.