Natuurbranden

Natuurbranden

Home
Hoger


 
De term natuurbrand wordt gebruikt voor alle soorten ongecontroleerde vegetatiebranden. Andere termen, zoals 'struikgewasbrand' of 'bosbrand' beschrijven branden in bepaalde habitats of gebieden.

Ontstaan:
Een rookwolk hangt boven Sydney Australië tijdens de wijdverspreide branden in 1994.Natuurbranden komen het meeste voor in Californië, de Franse Rivièra en delen van Australië. Deze gebieden kennen regelmatig terugkerende droogteperioden, hoge zomertemperaturen en hete droge winden. De gebieden zijn ook nog eens bedekt met zeer licht ontvlambare vegetatie. Hoewel natuurbranden altijd op natuurlijke wijze zijn ontstaan, gewoonlijk als gevolg van blikseminslagen, is de frequentie ervan aanzienlijk verhoogd door menselijke activiteiten. Uit de hand gelopen afbrandprocedures, kampvuren en sigarettenpeuken zijn de meest voorkomende oorzaken. Als een natuurbrand niet direct onder controle wordt gebracht, kan de brand een niet te stoppen inferno worden.

Vuur in de lucht.Een satellietbeeld van een brand in Noord-Australië.
De rook van natuurbranden kan tot hoog in de troposfeer opstijgen en daarbij het aantal condensatiekernen in de lucht vergroten en het zonlicht drastisch verminderen. Als het licht door de atmosfeer reist, worden de kleuren van het spectrum normaal een voor een verstrooid, te beginnen bij de violette kant van het spectrum. Tijdens een brand wordt dit verstrooiende effect versterkt door de onzichtbare rookdeeltjes, zodat de kleuren aan de rode kant van het spectrum net boven het grondniveau worden verstrooid. Hierdoor ontstaat in de lucht een spookachtige oranje gloed ontstaat en de zonsondergangen intens rood worden. Als het vuur al enige tijd brandt kan zich een Pyrocumuluswolk ontwikkelen. Deze kan bliksemschichten produceren waardoor weer nieuwe branden kunnen ontstaan.
Kennis van de wisselwerking tussen branden en weersystemen kan de brandbestrijders helpen bij het voorspellen van de bewegingsrichting. Wanneer er een brand ontstaat en er is geen wind dan zal het vuur zich in alle richtingen verspreiden. Als daarna de wind over de brand begint te waaien, zal de brand een ellips vormen, waarbij de vlammen zich langzaam uitbreiden tegen de wind in, wat sneller aan de flanken en nog sneller in de Een natuurbrand in Frankrijk.richting van de wind. Dit snel met de wind meebewegende vuurfront is het gevaarlijkste gedeelte van de brand. Elke plotselinge verandering van windrichting (bv. door de komst van een frontaal systeem)  kan een breder en bedreigender front aan de zijkant van de ellips tot gevolg hebben. Daarom zullen brandbestrijders regelmatig advies inwinnen bij plaatselijke weerdiensten.

Betekenis voor het weer:

    * Natuurbranden kan Pyrocumuluswolken doen ontstaan waaruit een onweer kan ontstaan.

Naar het begin van deze pagina.