Onderkoelde regen

Onderkoelde regen

Home
Hoger


IJzel op bomen en gras. Het lijkt wel een schilderij in glas.In winterse omstandigheden, als de temperaturen op wolkniveau onder nul liggen, zullen alle waterdruppels die uit de wolken vallen onderkoeld zijn. Dit betekent dat er een grote kans bestaat dat ze bevriezen zodra ze op hun weg een koudere luchtlaag of een oppervlak met een temperatuur onder het vriespunt tegenkomen. Neerslag die op één van beide manieren bevriest, wordt onderkoelde regen genoemd.
In het eerste geval verandert de regen in de lucht in zeer kleine ijsbolletjes. Dit soort onderkoelde regen wordt in de Verenigde Staten 'sleet' genoemd. In Australië en Engeland wordt het 'ice pellets' (ijsbolletjes) genoemd. In België en Nederland spreken we van ijsregen. Het belangrijkste onderscheid tussen de verschillende soorten bevroren neerslag is waarschijnlijk het verschil tussen ijsregen en hagel. Hagel wordt alleen in een onweerswolk gevormd. Bevriezende regen kan uit iedere regenwolk vallen als de lucht koud genoeg is.

Oppervlakteomstandigheden.Onderkoelde waterdruppels uit wolken kunnen bevriezen als ze op het aardoppervlak vallen. Hier zie je een close-up van ijzel op bloemen.
Wanneer grote onderkoelde druppels op bevroren grond vallen, zullen ze zich eerst uitspreiden nadat ze zijn gevallen en daarna pas bevriezen. Zo worden de oppervlakken dan met een laagje doorzichtig ijs bedekt. Dat noemt men ijzel. Dit type ijs kan gevaarlijk zijn en het rijden of zelfs lopen in hoge mate bemoeilijken. De ophoping van ijzel op onbeschutte objecten als gevolg van ijsregens kan veel schade veroorzaken.
Wanneer zeer kleine onderkoelde druppels bevroren grond raken, bevriezen ze vaak onmiddellijk als ze neerkomen en wordt er lucht ingesloten tussen de bevroren druppels. Hierdoor ontstaat een ondoorschijnende, korrelige ijsafzetting die ruige rijp wordt genoemd en niet zo glad is als ijzel.
Deze onderkoelde druppels zijn bevroren op het moment dat ze grond raakten. Dit duidelijk te zien aan de stervormige structuren op het ijs.IJsbolletjes spatten gewoonlijk in stukjes ijs uiteen als ze neerkomen en bedekken daarmee de grond. Als de ijbolletjes echter niet volledig bevroren zijn, kan het water in de bolletjes zich uitspreiden over de grond en ijzel vormen als het bevriest. De ijsbolletjes kunnen onbeschermde huid flink prikken en voor veel ongemak zorgen.
IJzel verdwijnt meestal binnen een paar uur nadat hij gevormd is. Er zijn echter gevallen bekend dat de ijzel dagen aanhield. Het meest extreme geval deed zich voor tijdens de winter van 1969, toen de bomen in Connetticut in de Verenigde Staten zes weken bedekt bleven met ijzel. IJsafzetting op vliegtuigen en boten levert de grootste gevaren op. Een aanzienlijke afzetting van ijs op de mast van een zeilboot op zee kan deze doen omslaan.

Naar het begin van deze pagina.