Plotselinge weeromslag

Plotselinge weeromslag

Home
Hoger


 
Iedere ervaren alpinist kent de gevolgen en gevaren van een plotselinge weersomslag.

weeromslag.jpg (172842 bytes)

Plotselinge weersomslag in de Centrale Alpen.

Ontstaan: In de algemene luchtcirculatie boven het Europese vasteland trekken storingsgebieden van kleine of grote omvang met groete snelheid mee. In het Alpengebied kan de ene weerstoestand in zeer korte tijd omslaan in een andere, die dan dagenlang kan aanhouden. Dat kan elk jaargetijde het geval zijn.

Betekenis voor het weer:

   * Aanhoudende flinke luchtdrukdalingen, groter dan 3 mbar per 3 uur, kondigen bijna altijd een weersomslag aan. Gebruik daarom een hoogtemeter, een zeer goed hulpmiddel, omdat hij op één en dezelfde hoogte ook als een barometer werkt.

    * Uit  westelijke richtingen opkomende Cirrus, aan de horizon begeleid door opbollende stapelwolken met neerslagstrepen, kondigen het binnendringen van koude luchtmassa's aan. Er bestaat gevaar voor koufrontale onweersbuien, gevolgd door een slecht-weer-periode van verscheidene dagen. Er volgt een belangrijke temperatuurdaling. In het middel- en hooggebergte waait dagenlang een harde tot stormachtige wind, in richting wisselend tussen zuidwest en noordwest.

    * Morgenrood en zuidenwind, met in het winterhalfjaar aan de noordkant een Alpenföhn, zijn een slecht teken. Er bestaat een grote kans op een weersverslechtering in de zuidelijke Alpen.

Enkele adviezen bij een plotse weersomslag:

    * Wordt men door een weersomslag verrast, dan is het beter zo snel mogelijk in lager gelegen gebieden een beschut onderkomen te zoeken. De weersomslag betekent vaak de inleiding tot een slechtweerperiode van meerdere dagen.

     * Sneeuwval tot in de lagere gebieden betekent dat de binnengestroomde lucht koud is. Vooral in de nacht zijn winterse omstandigheden mogelijk. Een hooggelegen bivak is daarom niet raadzaam. Verdere weersverslechtering kan een redding door de bergwacht onmogelijk maken.

Naar het begin van deze pagina.