Weer en Gezondheid

Home
Hoger


Bij extreme temperaturen voelen wij ons onbehaaglijk en ook onze gezondheid leidt eronder. Zodra onze lichaamstemperatuur teveel naar boven of beneden afwijkt komen pijnlijke gevolgen om de hoek kijken: onderkoeling en bevriezing als we te koud worden, of juist oververhitting als we het te warm krijgen.

Hitte en Kou.
In gebieden met een grillig temperatuurverloop stijgt het sterftecijfer in de winter ten gevolge van stoornissen in de bloedsomloop en de ademhaling en door infectieziekten. Koud weer verhoogt de bloeddruk en laat het hart harder werken. Mensen met stoornissen in de bloedsomloop lopen hierdoor een groter risico en dienen zware inspanningen te vermijden. Een lage lichaamstemperatuur ondermijnt ook de weerstand tegen infecties zoals een verkoudheid of griep.
Infectieziekten verspreiden zich 's winters ook gemakkelijker omdat men zich binnenshuis ophoudt. Door de lage luchtvochtigheid tijdens de winter droogt de huid uit en worden huidinfecties veroorzaakt. Koude belemmert een gezonde doorbloeding van het lichaam met blaarvorming als gevolg.
In een heet klimaat ontwikkelen zich bacteriën zich razendsnel. In de zomer eisen voedselvergiftiging en primitieve hygiëne een hoge tol aan mensenlevens. Hittegolven eisen nog altijd veel levens in derdewereldlanden. Een 'malariaklimaat' vinden we in de tropen en in de subtropen. Het regenseizoen gaat gepaard met veel neerslag en hoge temperaturen. Malaria is één van de meest gevreesde ziekten en wordt verspreid door muggen.
Een warm klimaat leidt ook tot hooikoorts en astma-aanvallen, aangezien stuifmeel en andere allergenen door opstijgende luchtstromingen over grote afstanden worden meegevoerd.

Pijn en Weer.
Infecties van de luchtwegen en spierpijnen schijnen de kop op te steken bij plotselinge veranderingen in temperatuur en vochtigheid, vooral bij lagere temperaturen. Hartaanvallen, bloedingen en hoofdpijn worden vaak ook toegeschreven aan een plotselinge omslag van het weer. Heel wat mensen beweren dat zij pijn in hun botten voelen als het weer verandert. Studies tonen aan dat er een verband bestaat tussen pijnklachten bij jicht en na een amputatie enerzijds en de snelle daling van de luchtdruk of toegenomen vochtigheid anderzijds.
Chronische pijn na amputatie kan een gevolg zijn van afwisselend uitzetten en samentrekken van littekenweefsel in reactie op een weeromslag waar het gezonde weefsel niet op reageert. In het geval van jicht speelt een wijziging in de luchtdruk van de atmosfeer mogelijk een rol omdat dan ook de druk van lichaamsvocht verandert.

Ons Humeur.
Onze gemoedstoestand wordt zeker beïnvloed door het weer, van onschuldige voorjaarsmoeheid tot zelfmoordneigingen. Iedere mens zal echter op verschillende wijze reageren. Misdragingen van kinderen worden regelmatig aan de harde wind of onweer toegeschreven. Het komt ook voor dat bepaalde winden de mens zomaar van slag raakt. De Föhn en de hete vochtige sirocco die in Italië voorkomt, hebben zelfs geleid tot mildere straffen in een aantal rechtszaken.
Hittegolven lijken geweld uit te lokken. In New York steeg bijvoorbeeld het aantal moorden gedurende de hittegolf van 1988 met 75% en het aantal misdrijven met geweld binnenshuis neemt in perioden met hitte toe. Maar dit verband kan wellicht een indirecte oorzaak hebben. Tijdens de hittegolven neemt de alkoholconsumptie meestal toe en dat leidt waarschijnlijk tot meer geweld.
In Noord-Amerika zegt men dat tijdens een grote sneeuwval het verblijf binnenshuis gedurende een lange periode "kooikoorts" tot gevolg heeft. In deze toestand raakt men snel geïrriteerd en wordt men depressief en onrustig. In recent onderzoek naar seizoensgebonden gedragsstoornissen zoals lusteloosheid en depressie wordt een verband gelegd met het gebrek aan zonlicht in de winter. Met een dagelijkse kortdurende behandeling van patiënten in helder verlichte ruimten is enig resultaat geboekt.
Het is wel degelijk een feit dat het weer een grote invloed heeft op ons welzijn en dat extreme weersomstandigheden levensbedreigend zijn.

Naar het begin van de pagina.